përmbledhje

përmbledhje

Njerëzit me apnea obstruktive të gjumit (OSA) duhet të shmangin gjumin në një pozicion në shpinë.

OSA është një çrregullim i zakonshëm i gjumit në të cilin të gjithë ose një pjesë e rrugëve ajrore të një personi shembet ndërsa ata janë në gjumë. Kjo i ndalon ata të marrin frymë dhe i zgjon.

Fjetja në anën e pasme mund ta përkeqësojë OSA -në. Njerëzit me gjendje zakonisht janë më mirë të flenë në anën ose stomakun e tyre.

Fjetja në anën e pasme gjithashtu mund t’i bëjë njerëzit më të predispozuar të gërhasin dhe ta përkeqësojnë dhimbjen.

Ekspertët këshillojnë njerëzit shtatzënë në tremujorin e tyre të tretë që të shmangin gjumin në shpinë sepse mund të zvogëlojë sasinë e gjakut që rrjedh në fetus. Zakonisht është më e rehatshme që personi të flejë në anën e tyre.

Përmbledhje

Pozicioni i gjumit është i lidhur ngushtë me cilësinë e gjumit, por pozicioni më i mirë është i ndryshëm për të gjithë.

Fjetja e supine mund të jetë më e butë në anën e pasme dhe qafë sepse e mban shtyllën kurrizore në një pozicion neutral. Mund të ndihmojë gjithashtu një person të shmangë dhimbjet e kokës së natës dhe rrudhat e gjumit.

Sidoqoftë, në disa njerëz, mund t’i përkeqësojë problemet. Njerëzit me OSA dhe njerëzit shtatëzënë në tremujorin e tyre të tretë duhet të shmangin gjumin në shpinë nëse munden.

Një person mund të stërviten për të fjetur në shpinë nëse dëshirojnë. Disa teknika përfshijnë përdorimin e jastëkëve shtesë dhe sigurimin që një person të ketë një dyshek mbështetës.

Vlen gjithashtu të kujtojmë se të gjithë ndryshojnë pozicionin shumë herë në gjumin e tyre. Edhe nëse një person bie në gjumë në shpinë ose anën e tij, nuk do të thotë që ata do të qëndrojnë në atë pozicion gjatë gjithë natës.

 • çrregullime të gjumit/gjumit/pagjumësi

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

Si të dalloni dhe trajtoni RSV tek foshnjat

Virusi sinkytial i frymëmarrjes, ose RSV, është një infeksion viral që mund të shkaktojë simptoma të rëndësishme tek foshnjat nën moshën 2 vjeç. Sidoqoftë, shumica e foshnjave që marrin virusin përjetojnë simptoma të ftohta dhe shërohen pa problem.

RSV mund të ketë pasoja serioze në grupe të caktuara, megjithatë, duke përfshirë:

 • Foshnjat më të reja se 6 muaj
 • Foshnjat e lindura para kohe
 • Foshnjat që kanë një sëmundje të mushkërive ose sistemit imunitar

Këto mikrobe mund të përhapen direkt nga një person në person, ose kur dikush bie në kontakt me një artikull të kontaminuar, si një karrem ose lodër.

moreshtë më e përhapur në muajt e dimrit dhe pranverës sesa në kohërat e tjera të vitit.

Në këtë artikull, ne shqyrtojmë RSV në bebe, përfshirë simptomat që ata mund të përjetojnë dhe çfarë mund të bëjnë kujdestarët për të ndihmuar në trajtimin e tyre. Ne gjithashtu hedhim një vështrim kur të shohim një mjek dhe si të parandalojmë përhapjen e virusit.

Simptomat e RSV janë të ngjashme me një ftohje të keqe dhe mund të përfshijnë:

 • Një hundë me erë të keqe
 • Ushqyerja e dobët ose gjumi
 • energji e ulët
 • kollitja
 • Bërje
 • Vështirësia e frymëmarrjes
 • Muri i gjoksit duke u tërhequr me frymëmarrje
 • Frymëmarrja e shpejtë
 • Ndalimi i frymëmarrjes

Këto kushte shkaktojnë ënjtje në mushkëri, të cilat mund të çojnë në rrugët e frymëmarrjes të mbushen me mukus. Ky kombinim i mukusit dhe ënjtjes mund ta vështirësojë frymëmarrjen.

çdo foshnjë përjeton RSV pak më ndryshe. Disa kanë simptoma shumë të buta ndërsa të tjerët mund të kenë çështje kërcënuese për jetën.

Trajtimi

RSV është një virus, dhe ka disa trajtime specifike për ta ndihmuar në kurimin e tij. Antibiotikët

nuk funksionojnë në viruse, dhe nuk ka vaksinë për të parandaluar sëmundjen. Përkundrazi, trajtimi RSV në përgjithësi synon të menaxhojë simptomat dhe të parandalojë komplikimet.

Shumica e rasteve të RSV në foshnjat largohen pa trajtim pas 1 deri në 2 javë. Ndonjëherë, kujdestarët mund të trajtojnë foshnjat në shtëpi derisa virusi të kalojë.

mjetet juridike në shtëpi

Disa mjete juridike të thjeshta në shtëpi mund të ndihmojnë, duke përfshirë:

 • Inkurajimin e marrjes së lëngjeve. Nëse fëmija është mbi 6 muajsh, provoni t’u jepni atyre ujë shtesë. Inkurajoni foshnjat me gji që të ushqehen sa më shumë që të jetë e mundur, pasi kjo mund të parandalojë dehidratimin dhe nevojën për hidratim më agresiv.
 • Ilaçet mbi-counter. Acetaminofeni mund të trajtojë siklet dhe të ulë një ethe. Shtë thelbësore të bisedoni me një mjek përpara se t’i jepni një foshnje acetaminofen nëse ata kurrë nuk e kanë pasur atë më parë ose janë nën 3 muaj të vjetër.
 • Pastrimi i mukusit nga rrugët e frymëmarrjes. Heqja e mukusit të tepërt nga goja ose hunda e një fëmije duke përdorur një shiringë llambë mund ta bëjë më të lehtë për fëmijën të marrë frymë dhe të hajë.
 • Ulur në një banjë me avull. Ndizni një dush të nxehtë në një banjë të mbyllur dhe lëreni të mbushet me avull. Avulli mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit në rrugët e frymëmarrjes, mukozën e hollë dhe ta bëjë më të lehtë frymëmarrjen.

Disa ilaçe përmbajnë substanca që nuk janë të përshtatshme për fëmijët nën 6 vjeç. Njerëzit duhet të shmangin dhënien e ilaçeve më të ftohta dhe kollës për foshnjat nën 2 vjeç.

ilaçe dhe trajtime të tjera

Nëse një fëmijë përjeton simptoma të rënda të RSV, opsionet e trajtimit që mund të ofrojnë lehtësim përfshijnë:

Nëse një fëmijë ka vështirësi në frymëmarrje, Niveli i tyre i oksigjenit në gjak do të bjerë, i cili mund të jetë shumë i rrezikshëm nëse nuk trajtohet.

Kur një fëmijë po përpiqet të marrë frymë, ata do të duhet të përdorin shumë më tepër energji. Përfundimisht, fëmija mund të shkojë në dështim të frymëmarrjes dhe të ndalojë frymëmarrjen, që është një situatë emergjente.

Dhënia e oksigjenit shtesë mund të rrisë nivelin e oksigjenit në gjak dhe të zvogëlojë përpjekjen e nevojshme për të marrë frymë.

Foshnjat që luftojnë me frymëmarrjen mund të mos kenë energji për të ngrënë ose për ta pasur të vështirë të pinë lëngje të mjaftueshme. Foshnjat shumë të reja, veçanërisht ato të sëmura, mund të dehidrohen shumë shpejt.

Nëse foshnja nuk po pinë sa duhet, ata mund të kenë nevojë për hidratim intravenoz ose një tub ushqyes për t’i ndihmuar ata të qëndrojnë të hidratuar.

Në disa situata, mjekët mund të japin ilaçe për të hapur rrugët e frymëmarrjes së foshnjës për t’i ndihmuar ata të marrin frymë.

Foshnjat shumë të sëmurë ose me rrezik të lartë mund të kenë nevojë për ilaçe antivirale për të ndihmuar sistemin imunitar të sulmojë ose pastrojë virusin nga sistemi i tyre.

Kur të shihni një mjek

isshtë thelbësore të telefononi mjekun menjëherë ose të kërkoni kujdes urgjent nëse fëmija po tregon ndonjë shenjë të vështirësisë së frymëmarrjes, siç janë:

< UL>

 • Frymëmarrja e shpejtë
 • Muri i gjoksit duke u tërhequr kur merr frymë
 • Një nuancë blu rreth buzëve ose thonjve Shihni një mjek të përfshijë nëse foshnja:
  • nuk po ha ose pi sa duhet
  • po bëhet e dobët ose jo aq aktive sa zakonisht
  • Ka simptoma të ftohta që janë të rënda ose përkeqësohen në vend të më të mirë
  • ka një kollë që nuk po largohet
  • RSV është shumë ngjitëse, do të thotë që përhapet midis njerëzve shumë lehtë.

   Disa masa të drejtpërdrejta https://harmoniqhealth.com/al/hondrostrong/ mund t’i ndihmojnë njerëzit të shmangin kontraktimin e sëmundjes ose përhapjen e tij te të tjerët. Disa nga këto masa përfshijnë:

   • Shmangia e kontaktit të ngushtë me këdo që mund të jetë i sëmurë. Kontakti përfshin puthje, përqafim dhe shtrëngim duart.
   • Shmangia e ndarjes së sendeve të kontaminuara me njerëzit e tjerë. Kupat, shishet dhe lodrat janë të gjithë transportuesit e mundshëm të virusit, të cilat mund të mbijetojnë mbi to për orë të tëra.
   • Shpesh duke larë duart.
   • Shmangia e prekjes së fytyrës, syve, gojës ose hundës.
   • Sidoqoftë, RSV mund të shkaktojë komplikime kërcënuese për jetën në disa foshnje, veçanërisht ato që janë në rrezik për sëmundje të frymëmarrjes ose foshnjat e parakohshme. Kujdestarët që dyshojnë se fëmijët e tyre mund të kenë RSV duhet t’i shikojnë nga afër për vështirësi në frymëmarrje dhe dehidrim dhe të flasin me mjekun e tyre nëse kanë ndonjë shqetësim.

   • Gripi / i ftohtë / sars

   Si të stimulohet pikat e presionit të sinusit

   Kongjestioni i hundës, ose një hundë e mbushur, është një ankesë e zakonshme. Disa njerëz zbulojnë se pikat stimuluese të presionit në sinuset e tyre ndihmojnë në lehtësimin e çështjes dhe ta bëni frymëmarrjen më të lehtë.

   Ndërsa shumë trajtime për një hundë të mbushur, të tilla si pilula ose spërkatje të hundës, janë në dispozicion, ato mund të shkaktojnë efekte anësore. Kjo mund të bëjë që një person të kërkojë mënyra alternative ose plotësuese për të lehtësuar bllokimet e tyre.

   Në këtë artikull, ne shikojmë se cilat janë pikat e presionit të sinusit, ku janë dhe si t’i stimulojmë ato.

   Cilat janë pikat e presionit të sinusit?

   Ideja e pikave të presionit vjen nga akupunktura, një formë e mjekësisë tradicionale kineze. Në akupunkturë, praktikuesit stimulojnë pika specifike në trup duke përdorur gjilpëra të shkëlqyera. Qëllimi është të shpërndahet Qi, ose energjinë jetësore, që është bërë e ndenjur.

   Acupresure përfshin stimulimin e këtyre pikave përmes presionit në vend të gjilpërave – është jo tërheqës, dhe një person mund ta provojë atë në shtëpi. Disa njerëz raportojnë se stimulimi i pikave të presionit të sinusit ndihmon në zbutjen e bllokimeve të tyre të hundës.

   Të dy akupunktura dhe akupresure janë terapi popullore plotësuese për kushtet e hundës në Shtetet e Bashkuara. Në një studim të vitit 2006, studiuesit zbuluan se midis mbi 300 akupunkturistëve të licencuar, 99% kishin trajtuar klientë për simptoma kronike të sinusit dhe hundës.

   Ku ndodhen ato?

   Siç vëren shoqata akupunkturë e fizioterapistëve të autorizuar, pikat kryesore të presionit që mund të ndihmojnë me bllokimin e sinusit ose dhimbjen janë në fytyrë.

   Tabela e mëposhtme rendit emrat, vendndodhjet dhe përfitimet e secilës pikë. Vini re se matja "CUN" i referohet asaj që akupunkturistët e quajnë gjithashtu "inç trupi" të një personi – distanca midis dy nyjeve të gishtit të mesëm.

   < Niveli TD> me kufirin e poshtëm të hundës dhe në përputhje me nxënësin kur sytë po përballen përpara

   < TD> EX-HN 3

   Emri i pikës Vendndodhja përfitimi
   li19 gjysma e rrugës midis fundit të hundës dhe buzës kongjestioni i hundës, çrregullimet e nofullave, paraliza e muskujve të fytyrës
   Li20 0.5 cun në anën e groove të hundës kongjestion hundë, çrregullime të frymëmarrjes, ënjtje të fytyrës
   st3 dhimbje sinusi, dhimbje dentare, paralizë të muskujve të fytyrës
   Në mes të hendekut midis vetullave Problemet e sinusit, dhimbjet e kokës frontale

   Një pikë tjetër, GV23, gjithashtu mund të ndihmojë në dhimbje koke të përgjithshme. Ndodhet në qendër të ballit, 1 cun pas vijës së flokëve.

   Si të stimulohet pikat e presionit

   Në akupresure, një person stimulon pika specifike të presionit duke përdorur vetë-masazh. Universiteti i Kalifornisë, Los Angeles (UCLA) rekomandon këto hapa për fillestarët:

  • Relaksohuni në një pozicion të rehatshëm, mbyllni sytë dhe merrni frymë thellë.
  • Zgjidhni një pikë presioni dhe shtypni fort me një gisht.
  • Lëvizni gishtin në qarqe, ose lart e poshtë, për disa minuta.
  • Përdorni presion të thellë, të fortë.
  • Përsëriteni këtë aq shpesh sa të jetë e nevojshme.
  • Një person gjithashtu mund t’i kërkojë një personi tjetër të masazhojë pikat e presionit për ta. Praktikimi i teknikës në mënyrë të vazhdueshme mund të çojë në rezultate më të mira.

   UCLA Rekomandoni të përdorni akupresure me mbikëqyrjen e një mjeku. Stimulimi i pikës së presionit nuk duhet të dëmtojë. Nëse ndodh, zvogëloni presionin ose ndaloni masazhin.

   Mësoni teknika të tjera të masazhit që mund të ndihmojnë në kullimin e sinuseve.

   A funksionon stimulimi i pikës së presionit të sinusit?

   Ekziston një hulumtim i kufizuar në efektivitetin e akupresurës për kushtet e sinusit. Shumë nga studimet në këtë fushë përqendrohen në akupunkturën tradicionale në vend.

   Për shembull, në një studim të vogël të vitit 2009 në Gazetën Amerikane të Rinologjisë dhe Alergjisë, studiuesit raportuan se akupunktura tradicionale përmirësoi ndjeshëm simptomat e hundës, krahasuar me një version placebo të trajtimit.

   isshtë e rëndësishme të theksohet se ky studim nuk ka hetuar akupresurën dhe përfshinte vetëm 24 pjesëmarrës.

   Një përmbledhje e vitit 2018 e katër studimeve që kishin hetuar trajtimin e akupresurës për alergjitë e frymëmarrjes, përfshirë ato që shkaktojnë inflamacion të hundës dhe mbushje, gjetën rezultate jokonkluzive. Për shkak të numrit të vogël të provave dhe rrezikut të lartë ose të paqartë të paragjykimit, studiuesit nuk mund të vlerësojnë nëse akupresure ishte efektive.

   Në përgjithësi, shkencëtarët duhet të kryejnë studime më të mëdha, me cilësi më të lartë të akupresurës për të treguar nëse mund të lehtësojë bllokimet e hundës dhe sinusit dhe simptomave të tjera.

   Këtu janë gjashtë mjete të tjera në shtëpi për bllokimin e sinusit.

   Kur të shihni një mjek

   Ndërsa akupresura mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave të hundës, disa kushte të sinusit kërkojnë kujdes profesional. Një person duhet të flasë me një mjek nëse e përjetojnë:

   • dhimbje të vazhdueshme në hundë, ballë, ose rreth syve
   • Shenjat e një infeksioni, siç është ënjtja ose a Ethet
   • Vështirësia e frymëmarrjes përmes hundës
   • Përmbledhje

    Acupresure përfshin stimulimin e pikave specifike në trup me masazh. Isshtë ndryshe nga akupunktura, e cila përfshin përdorimin e gjilpërave.

    Një person mund të praktikojë akupresure mbi veten e tyre, dhe disa zbulojnë se ndihmon në lehtësimin e kongjestionit të hundës dhe ta bëjë frymëmarrjen më të lehtë.

    Më shumë prova shkencore janë të nevojshme për të konfirmuar se akupresure është një trajtim efektiv për kushtet e sinusit. Sidoqoftë, raportet anekdotale sugjerojnë se mund të ndihmojë në menaxhimin e simptomave, me pak rrezik nga efektet anësore.

    Kushdo që ka dhimbje të vazhdueshme ose simptoma që tregojnë një infeksion, siç është ënjtja ose ethet, duhet të kontaktojë një mjek.

   • vesh, hundë dhe fy Udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale .

    Si të ndalojmë hiccups në të porsalindurit

    Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishëm për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë.

    Ekzistojnë disa mënyra për të ndaluar ose parandaluar hiccups në të porsalindurit. Marrja e pushimeve nga të ushqyerit në burp dhe përdorimi i biberarëve mund të ndihmojë, për shembull. Shtë e rëndësishme të mbani mend se shumica e bebeve marrin hiccups në vitin e tyre të parë, dhe ato zakonisht nuk janë një shkak për shqetësim.

    Hiccups ndodh kur diafragma e foshnjës kontraktohet. Kjo e detyron ajrin përmes akordeve të mbyllura vokale, duke krijuar tingullin e hiccupping.

    Një person mund të shqetësohet që hiccups po shkaktojnë një siklet të porsalindur. Në këtë artikull, ne eksplorojmë faktorët që shkaktojnë hiccup në të porsalindurit, mënyrat më të mira për t’i ndaluar dhe parandaluar ato, dhe kur të shohim një mjek. >

    Hiccups normalisht nuk dëmtojnë një fëmijë. Ndërsa të rriturit mund të gjejnë hiccups të pakëndshëm, ata kanë tendencë të shkaktojnë më pak shqetësime te foshnjat.

    zakonisht është mirë të lini një fëmijë të ndalojë hiccupping. Nëse ata nuk ndalen, është një ide e mirë të flasim me një mjek.

    Kur një person është i shqetësuar dhe nuk dëshiron të lejojë që hiccups të porsalindur të kryejnë kursin e tyre, ata mund të gjejnë strategjitë e mëposhtme të dobishme:

    duke marrë një pushim për të varrosur fëmijën

    Kur stomaku mbushet me ajër, mund të shtyjë diafragmën, duke shkaktuar spazma.